Contact Rachael
Send a message

All contact details will be kept confidential.

To give you a few options, we can ask three similar tutors to get in touch. More info.

Contact Rachael

About me

About me:

Hello, I’m a Biosciences student at Durham University. I love science and maths, though I also have a passion for drawing!
I have spent the last year volunteering as a tutor (for GCSE maths) and have thoroughly enjoyed it! I am a very patient person, and I understand completely if you don’t understand something. We have all been there and it is just a matter of working through it!

Sessions:

During the tutoring sessions, you will choose what we cover, and often, how we cover it. Whether you prefer diagrams to words, or written steps to algebra, I will do my best to suit the way you learn to ensure you understand.

Contacting me:

If you have any questions, feel free to ask through the messaging service on the website! When you message, please remember to include your subject, exam board and what you are struggling with. If you would like to meet me, we can arrange a free “Meet-the-Tutor” session, where we can discuss the tutoring further. 

Subjects offered

SubjectLevelMy prices
Biology A Level £20 /hr
Art GCSE £18 /hr
Biology GCSE £18 /hr
Maths GCSE £18 /hr
Physics GCSE £18 /hr

Qualifications

QualificationLevelGrade
BiologyA-LevelA*
PhysicsA-LevelA*
MathematicsA-LevelA*
ArtA-LevelA*
Disclosure and Barring Service

CRB/DBS Standard

No

CRB/DBS Enhanced

23/11/2015

General Availability

Weeks availability
MonTueWedThuFriSatSun
Weeks availability
Before 12pm12pm - 5pmAfter 5pm
MONDAYMONDAY
TUESDAYTUESDAY
WEDNESDAYWEDNESDAY
THURSDAYTHURSDAY
FRIDAYFRIDAY
SATURDAYSATURDAY
SUNDAYSUNDAY

Please get in touch for more detailed availability

Ratings and reviews

5from 2 customer reviews

Juliet (Parent) November 27 2016

Juliet (Parent) October 27 2016

Questions Rachael has answered

How do you go about rearranging equations where the required subject appears on both sides? Such as making x the subject of 7x + a = 3x + b.

To rearrange any equation, you must always do the same to both sides. If you take a number from one side, you must also take it from the other. If you divide a side by one number you must divide the other by the same number (and this applies to the whole of both sides, not just part of the side...

To rearrange any equation, you must always do the same to both sides.
If you take a number from one side, you must also take it from the other. If you divide a side by one number you must divide the other by the same number (and this applies to the whole of both sides, not just part of the side).

7x + a = 3x + b, make x the subject:
Begin by collecting like terms on each side (so all the terms involving x on one side, and all the other terms on the other side).
1) Take 3x from both sides:
7x + a - 3x = 3x + b - 3x
4x + a = b
2) Take a from both sides:
4x + a - a = b - a
4x = b - a
3) Divide both sides by 4 (as x must be alone):
(4x)/4 = (b - a)/4
x = (b - a)/4 This is our answer

see more

6 months ago

199 views

How do you work out the old price of an item having been given the new price after a specified percentage change?

These problems can be worked out using the equation: new = old x multiplier Where: new: is the new price of an item old: is the old price of an item (before it was changed) multiplier: is the percentage of the old price the new price represents To calculate the multiplier, you must first know i...

These problems can be worked out using the equation:
new = old x multiplier

Where:
new: is the new price of an item
old: is the old price of an item (before it was changed)
multiplier: is the percentage of the old price the new price represents

To calculate the multiplier, you must first know if there is an increase in price or a decrease in price:

Increase in price:
If the old price is increased to the new price

A t-shirt cost £10, it is sold for a 12% profit. What is it sold for?
Old = £10
New = ?
Multiplier = as there has been an increase, the new price is 100% + 12% = 112% of the old price. The multiplier is therefore (112%)/100 = 1.12
new = old x multiplier = 10 x 1.12 = £11.20

The question may also be asked as:
A t-shirt is sold for £11.20, which is a profit of 12% on the original price. What is the original price?
old = new/multiplier = 11.20/1.12 = £10
Or, a t-shirt is bought for £10 and sold for £11.20. What is the percentage profit?
multiplier = new/old = 11.2/10 = 1.12
percentage = multiplier x 100 = 1.12 x 100 = 112% <-- so the new is 112% of the old, which is a profit of 112 - 100 = 12% (as the old value is always 100% of the price)

Decrease in price:
If the old price is decreased to the new price

A t-shirt is on sale. The original price is £15, there is 20% off in the sale. How much does the t-shirt cost?
Old = £15
New = ?
Multiplier = the new is going to be 100% - 20% = 80% of the old. So the multiplier is 80/100 = 0.8
new = old x multiplier = 15 x 0.8 = £12

The question may also be asked as:
A t-shirt costs £12 in a 20% off sale. What is the original cost of the t-shirt?
old = new/multiplier = 12/0.8 = £15
Or, a t-shirt in a sale costs £12, the original price is £15. What percentage has been taken from the original price?
multiplier = new/old = 12/15 = 0.8
percentage = 0.8 x 100 = 80% <-- so the new price is 80% of the old price, which gives a percentage change of 80 - 100 = -20%, or a decrease of 20%.
So, there is 20% off in the sale.

see more

6 months ago

378 views

How would you go about comparing hormonal and nervous responses in mammals?

In questions like this, you must set out your answer clearly (which makes it easier for the marker to give you marks). One way of doing this is writing sentences such as: _____ in the hormonal response, compared to ______ in the nervous response. Often the mark scheme requires adjectives about b...

In questions like this, you must set out your answer clearly (which makes it easier for the marker to give you marks).
One way of doing this is writing sentences such as:
_____ in the hormonal response, compared to ______ in the nervous response.
Often the mark scheme requires adjectives about both systems for each mark (like one being slow and the other being fast, not just that one is slow).

The main differences in these two systems lie in:
- Signal type
- Transmission
- Response: type, speed, duration
- Effector (what is carrying out the response)

So you could write something like:
Chemical signals carried by the bloodstream cause a response in the hormonal system. Whereas electrical signals carried by nerve cells and chemical signals between nerve cells cause a response in the nervous system.
(This covers signal type and transmission)
The response tends to occur much faster in the nervous system, but may last for a shorter period of time. In the hormonal system the response tends to be slower (as the chemical must be carried in the bloodstream to the target) and lasts for a longer period of time.
(This covers response speed and duration)
The nervous system causes effectors such as glands and muscles to secrete or contract respectively. The hormonal system causes a chemical change in specific target cells.
(This covers response type and effector)

see more

6 months ago

203 views
Send a message

All contact details will be kept confidential.

To give you a few options, we can ask three similar tutors to get in touch. More info.

Contact Rachael

Still comparing tutors?

How do we connect with a tutor?

Where are they based?

How much does tuition cost?

How do tutorials work?

Cookies:

We use cookies to improve our service. By continuing to use this website, we'll assume that you're OK with this. Dismiss

mtw:mercury1:status:ok