Complete Question won't fit here. Please see Explanation. Thanks.

  • Google+ icon
  • LinkedIn icon
  • 732 views

Complete Question: Mr. Brown and his 2 children are going to London by train. An adult ticket costs £24 and a child ticket costs £12. Mr. Brown has a family rail card which gives his 1/3 off adult tickets and 60% off child tickets. Work out the total cost of the tickets when Mr. Brown uses his family Railcard.

Note: This question is taken from the June 2014 (morning) Foundation Edexcel paper, however I have also seen it (or similar) on Higher papers.

Answer:

a) 1 Adult: £24. Explain 1/3 off through the use of a pie diagram. Find that 1/3 is the same as 24/3 = 8. Therefore 1 Adult = 24-8 = £16.

b) 2 Children: 2*12 = £24. Explain 60% off through the use of a pie diagram - we recognize that this is the same as 40% of £24. Find that 24/10 = 2.4 and 2.4*4 = 9.6. Therefore 2 children = £9.60.

c) Total cost (with discounted price): 1 Adult + 2 Children. Find that (using long addition if necessary) 16 + 9.60 = £25.60.

Isaac H. GCSE Maths tutor, GCSE History tutor, IB History tutor, GCSE...

About the author

is an online GCSE Maths tutor with MyTutor studying at Exeter University

How MyTutor Works

Still stuck? Get one-to-one help from a personally interviewed subject specialist.

95% of our customers rate us

Browse tutors

We use cookies to improve your site experience. By continuing to use this website, we'll assume that you're OK with this. Dismiss

mtw:mercury1:status:ok